Nature vs nurture

Welke rol spelen de genen en de omgeving in de ontwikkeling van een paard?

Tijdens mijn studie dierwetenschappen werd dit onderwerp wel eens aangesneden en door de komst van onze twee veulens heeft dit me weer aan het denken gezet. Hoe groot is onze rol en en de rol van de merrie in de vorming van een jong paard? Hoe belangrijk zijn die eerste ervaringen, eerste aanrakingen van een mens, geleid worden, hoefje optillen, naar buiten gaan of andere paarden ontmoeten?

dag 2.2

Ik probeer, niet alleen met de veulens, maar eigenlijk met elk paard dat ik in handen heb het zoveel mogelijk bloot te stellen aan ervaringen op een positieve manier. Zodat het dier zo goed als het maar kan voorbereid is op het leven in onze ‘mensenwereld’.

Regelmatig kom ik in aanraking met paarden die na drie of meer jaar op een weiland in hun ‘paardenwereld’ te hebben geleefd. Deze paarden zijn nog niet goed voorbereid op hun leven als rijpaard of überhaupt om zich te redden in de wereld waar mensen dingen van hen willen of verwachten. Interessant vind ik het steeds hoe verschillend dit proces van tam maken en accepteren van de mens verloopt. Het ene paard is zeer snel te overtuigen van onze goede bedoelingen terwijl het andere paard weken lang kan volhouden dat hij ons nog niet helemaal vertrouwt.

IMG_0942

Dit verschil zie ik zelfs bij paarden die heel gelijk lijken te zijn, met hetzelfde ras en leeftijd en omgeving. Daarmee lijkt het erop dat deze vastberadenheid of spirit in de genen is vast gesteld. Met spirit bedoel ik daadkracht, de hoeveelheid moeite die een paard in zijn acties of mening stopt. Deze karakter-eigenschappen die voor de geboorte al zijn vastgelegd hebben dus grote invloed op de vorming van het veulen. Dit betekent natuurlijk dat met de juiste voorbereiding en training elk paard een leuk paard kan worden. Rekening houdend met hoe ouder het paard al is, hoe meer negatieve associaties het al kan hebben met mensen en dus bepaald gedrag kan hebben aangeleerd. Hoe jonger je begint met de vorming van je paard hoe meer profijt je hiervan hebt in de latere jaren.

13529220_499125320279367_64315028498498029_n