Het geheim van omgekeerde psychologie

Regelmatig merk ik dat er verwarring bestaat over de term omgekeerde psychologie. Wat is dit nou precies en hoe pas je het toe? Omgekeerde psychologie, dat is toch iets met het tegenovergestelde doen? Het tegenovergestelde doen van wat je paard doet? Of het tegenovergestelde doen van wat je zelf van plan was te doen? Hoe doe je dat nou eigenlijk omgekeerde psychologie gebruiken? Veel voorkomende verwarringen over het gebruiken van omgekeerde psychologie worden opgelost in dit artikel.

Eigenaren die al wat langer bezig zijn met grondwerk lopen er soms tegenaan dat hun paard het tegenovergestelde doet van wat ze gevraagd is. Voorbeelden hiervan zijn wanneer het paard hard gaat en niet meer langzamer wil of juist steeds terugvalt. Dit zorgt voor veel touwgeschud en stickgebruik met als gevolg een hoog hoofd en een holle rug. Vaak komt er dan frustratie bij de eigenaar: “mijn paard kent de oefening” en “hij reageert normaal op lichtere fases”. Dit vervallen in grote en grove hulpen is te voorkomen!

Hier is de is de oplossing: omgekeerde psychologie

Een concreet voorbeeld. Stel je voor jouw grondwerk ervaren paard is op de cirkel om je heen en wil niet terug naar stap. Je hebt nu drie opties:

  1. Afwachten: Je gaat door fase 1 tot 4 tot dat hij 1,5 rondje later reageert.
  2. Boos worden: Je geeft een harde fase 4 zodat hij helemaal stil staat en je aan kijkt.
  3. Omgekeerde psychologie: Je biedt de overgang naar stap aan op fase 1 of 2, reageert je paard niet vraag hem dan in galop, laat hem 5 rondjes met rust en bied daarna pas de overgang naar stap weer aan op fase 1.

Bij optie 1 en 2 doe je precies wat je paard verwacht. Je wacht af en geeft geen grens aan. Of je wordt hard en geef je paard de kans daar hard en stug tegenin te gaan. Van optie 2 wordt vaak gedacht dat het omgekeerde psychologie is. Het is inderdaad het tegenovergestelde doen van wat je paard doet, maar dring je door tot zijn hoofd? Of doet hij alleen maar fysiek wat je van hem eist zonder dat hij connectie met je zoekt?

CSP_4856

Bij optie 3, het gebruiken van omgekeerde psychologie, zal je paard al snel door hebben dat hij zelf invloed heeft op de situatie. Omgekeerde psychologie is voor elk paard toepasbaar. Het introverte paard zal liever niet teveel energie willen stoppen in het buiten op de cirkel rennen. Het extraverte paard voorzie je in zijn behoefte om zijn voeten te bewegen en zal daardoor meer connectie maken en meegaand worden.

Op deze manier heb je niet langer strijd meer met je paard, zal hij meer gericht raken op jou en op lichtere hulpen reageren!

CSP_4858